Looking for English content? Try our English language search

Hovedkomiteen og faggruppene

Komiteen har 123 medlemmer som er fordelt på en hovedkomité og 13 faggrupper. Medlemmene har til sammen bred tverrfaglig kompetanse. De er faglig uavhengige og deltar i kraft av sin ekspertise. De representerer ikke institusjonen de er ansatt ved eller andre interesser.

VKMs medlemmer har kompetanse innen fagområdene biofysikk, bioteknologi, botanikk, ernæring, evolusjonsbiologi, farmakologi, humanmedisin/biologi, jordvitenskap, kjemi, klima og meteorologi, marinbiologi og limnologi, matvitenskap, mikrobiologi, mykologi, plantevitenskap, toksikologi og miljøvitenskap, veterinærmedisin, zoologi og økologi.

Her finner du oversikt over medlemmene i de ulike faggruppene, risikovurderinger, og agenda og referat fra møter i faggruppene.

Hovedkomiteen

I Hovedkomiteen behandles saker av prinsipiell og overordnet karakter. Hovedkomiteen diskuterer retningslinjer for arbeidet i VKM, og godkjenner enkelte større, tverrfaglige prosjekter.

/images/18.4014a28316d5cfd5dc51083/1569228771562/pukkellaks-374x110.jpg

Biologisk mangfold

Faggruppen vurderer risiko for biologisk mangfold ved innførsel og hold/utsetting av fremmede organismer i Norge.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f519/1498504534041/Hovedbilde-truede-arter.png

CITES

Faggruppen evaluerer søknader om import/eksport og listeforslag under CITES-konvensjonen.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f318/1498505033817/Hovedbilde-dyrevelferd.png

Dyrehelse og dyrevelferd

Faggruppen vurderer risiko innen fagområdene dyrehelse og dyrevelferd.
Les mer
/images/18.4c35160163e59b88af64a22/1528959528614/Listeria-374x110.png

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Faggruppens arbeidsområder er humanernæring, dietetiske produkter og allergi.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f664/1498505091277/Hovedbilde-f%C3%B4r.png

Fôr

Faggruppen vurderer risiko knyttet til fôr og fôrtilsetninger til dyr på land og i vann.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f401/1498503868055/Hovedbilde-forurensninger.png

Forurensning, naturlige toksiner og medisinrester

Faggruppen vurderer risiko ved miljøgifter og andre forurensende stoffer, prosessfremkalte stoffer, naturlige toksiner, og rester av veterinær- og humanmedisinske preparater, i mat og drikke.
Les mer
/images/18.1019fd0d17ade5ae373c4c3a/1627907608214/Genomredigering-374x110.jpg

Genmodifiserte organismer-legemidler

Faggruppen vurderer miljørisiko ved bruk av legemidler som inneholder eller består av genmodifiserte organismer.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f567/1498504730920/Hovedbilde-GMO.png

Genmodifiserte organismer- mat og fõr

Faggruppen vurderer helse- og miljørisiko ved genmodifiserte organismer i mat og fôr.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f0cf/1498502155451/Hovedbilde-hygiene-og-smittestoffer.png

Hygiene og smittestoffer

Faggruppen vurderer hvilken risiko ulike smittestoffer i maten (bakterier, virus, sopp og prioner) kan utgjøre for folkehelsen.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f618/1498504900991/Hovedbilde-mikrobiell-%C3%B8kologi.png

Mikrobiell økologi

Faggruppen vurderer miljørisiko ved utsetting/innførsel av mikroorganismer. Den vurderer også helse- og miljørisiko ved bruk av mikrobiologiske produkter ved rengjøring, avløpsrensing, oljesanering mm.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f6ca/1498505320702/Hovedbilde-plantehelse.png

Plantehelse

Faggruppen gir uavhengig vitenskapelig risikovurdering av planteskadegjørere som kan skade landbruket ved redusert avling, kvalitet eller verdi av planter og planteprodukter, og som kan ha negative effekter på økosystemer.
Les mer
/images/18.4c9593b91818012b6e519232/1655811441319/plantevern-rester-374-x110.jpg

Plantevernmidler

Faggruppen vurderer risiko for helse og miljø ved bruk av plantevernmidler og rester av disse i mat og miljø.
Les mer
/images/18.2994e95b15cc54507163f6e5/1498505402115/tilsetningsstoffer.png

Tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk

Faggruppens arbeidsområder er tilsetnings-, aroma- og produksjonshjelpestoffer, emballasje, materialer og gjenstander i kontakt med mat og drikkevann, kjemikalier som brukes i vannbehandling og rester av vaske- og desinfeksjonsmidler, samt kosmetikk.
Les mer