Ellen M. Bruzell
Medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk. Dr.Scient.
Tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Ellen har doktorgrad i biofysikk. Hennes nøkkelkompetanse innenfor VKMs fagområder er risikovurderinger og fotobiologi/-toksikologi.
Stilling
Seniorforsker (forsker I), Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer (NIOM)
Utdanning
1996 – 2003: dr.scient. Institutt for fysikk, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)
1983 – 1988: Sivilingeniør (NTNU-godkjent), College of Engineering, University of Utah, USA
Arbeidserfaring
2021: Gjesteforsker (3 mnd), Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA)
2000-: Seniorforsker (nåværende), Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer (NIOM)
1995 – 2001: Forsker/doktorgradstipendiat, DSA (Statens strålevern)
1997 – 1998: Programkoordinator, Norges forskningsråd
1990 – 1995: Ingeniør/forsker Rikshospitalet
Øvrig faglig bakgrunn
2020 - dd: medlem av arbeidsgruppen for søtstoffer, European Food Safety Authority
2017-: Underredaktør i Photochemical and Photobiological Sciences (Springer Nature)
2016 – 2018: Ekspert i arbeidsgruppen Health effects of light emitting diodes, SCHEER, EU
2016 – dd: Ekspert i arbeidsgrupper, International Organization for Standardization ISO/TC 106 –Dentistry
2014 – dd: Medlem og nestleder (2018) av VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk. Vara til hovedkomiteen
2013 – 2015: Ekspert i arbeidsgruppen Dental Amalgam and New Dental Materials (human health effects), SCENIHR, EU
2013 – 2018: Nasjonalt varamedlem i COST, EU (Skin Cancer Detection using Laser Imaging)
(Med)veiledning av doktorgradskandidater og masterstudenter fra Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo og Institutt for elektronisk systemdesign, NTNU. Veiledning av gjesteforskere.
Undervisning (nåværende): regulatorisk toksikologi (stråling og radioaktivitet), Universitetet i Oslo
Utvalgte publikasjoner
EFSA Panel on Food Additives and Flavourings (FAF), Younes M, Aquilina G, CastleL, Degen G, Engel K-H, Fowler P, Frutos Fernandez MJ, Fürst P, Gundert-Remy U, Gürtler R, Husøy T, Manco M, Mennes W, Moldeus P, Passamonti S, ShahR, Waalkens-Berendsen I, Wright M, Batke M, Boon P, Bruzell E, Chipman J, Crebelli R, Fitzgerald R, Fortes C, Halldorsson T, LeBlanc J-C, Lindtner O, Mortensen A, Ntzani E, Wallace H, Barmaz S, Civitella C, D'Angelo L, Lodi F, Laganaro M, Rincon AM, Smeraldi C, Tard A. Re-evaluation of erythritol (E 968) as a food additive. EFSA Journal. 2023;21:e8430. DOI: 10.2903/j.efsa.2023.8430
VKM, Ellen Bruzell, Monica Hauger Carlsen, Ida Henriette Caspersen, Eva Marie-Louise Denison, Tove Gulbrandsen Devold, Berit Granum, Gro Haarklou Mathisen, Elise Rundén Pran, Josef Daniel Rasinger, Jens Rohloff, Camilla Svendsen, Trine Husøy (2022). Risk-benefit assessment of sunscreen. Panel on Food Additives, Flavourings, Processing Aids, Materials in Contact with Food, and Cosmetics. VKM Report 2022:10, ISBN: 978-82-8259- 384-7, ISSN: 2535-4019. Norwegian Scientific Committee for Food and Environment (VKM), Oslo, Norway.
Proykova A., Ion R.M., Samaras T., O’Hagan J., Doré J.-F., Bruzell E., van Kerkhof L., Massimo N. and Sánchez-Ramos C., SCHEER (Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks), 2018, Opinion on Potential risks to human health of Light Emitting Diodes (LEDs).
Rodríguez-Farre, E., Scientific Committee SCENIHR, Testai, E., Bruzell, E., De Jong, W., Schmalz, G., Thomsen, M., Hensten, A., The safety of dental amalgam and alternative dental restoration materials for patients and users, Regul Toxicol Pharmacol. 2016 Aug;79:108-109. doi: 10.1016/j.yrtph.2015.12.015. Epub 2016 Jan 18.
Bruzell E.M., Pallesen U., Thoresen N.R., Wallman C. and Dahl J.E., 2013, Side effects of external tooth bleaching: A multi-centre practice-based prospective study. Br Dent J. 8;215(9):E17