Helle Katrine Knutsen
Leder av faggruppen for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester og medlem av hovedkomiteen. Dr.Philos.
Hovedkomiteen, Forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester
Helle Katrine har doktorgrad i cellebiologi. Hennes nøkkelkompetanse innenfor VKMs fagområder er toksikologi, risikovurdering, miljøgifter og naturlige toksiner i mat, eksponeringsberegninger
Stilling
Seniorforsker, Folkehelseinstituttet
Utdanning
1989 – 1995: PhD, cellebiologi/molekylærbiologi, Universitet i Oslo
1987 – 1989: Cand.scient., cellebiologi, Universitet i Oslo
Arbeidserfaring
1999 – dd: Seniorforsker, Folkehelseinstituttet
1996 – 1999: Postdoktor, institutt for medisinsk biokjemi, Universitetet i Oslo
1989 – 1995: PhD-student, institutt for medisinsk biokjemi, Universitetet i Oslo
Øvrig faglig bakgrunn
2018 – dd: Medlem av EFSAs panel for dietetiske produkter, ernæring og allergier, NDA
2015 – 2018: Leder av EFSA panel for forurensninger, CONTAM
2009 – 2018: Medlem av EFSAs panel for forurensninger, CONTAM
2005 – dd: Eurotox registrert toksikolog
Utvalgte publikasjoner
Caspersen IH, Kvalem HE, Haugen M, Brantsæter AL, Meltzer HM, Alexander J, Thomsen C, Frøshaug M, Bremnes NM, Broadwell SL, Granum B, Kogevinas M, Knutsen HK. 2016. Determinants of plasma PCB, brominated flame retardants, and organochlorine pesticides in pregnant women and 3 year old children in The Norwegian Mother and Child Cohort Study. Environ Res. 146:136-44.
Caspersen IH, Aase H, Biele G, Brantsæter AL, Haugen M, Kvalem HE, Skogan AH, Zeiner P, Alexander J, Meltzer HM, Knutsen HK. 2016. The influence of maternal dietary exposure to dioxins and PCBs during pregnancy on ADHD symptoms and cognitive functions in Norwegian preschool children. Environ Int.94:649-60
Jenssen MT, Brantsæter AL, Haugen M, Meltzer HM, Larssen T, Kvalem HE, Birgisdottir BE, Thomassen Y, Ellingsen D, Alexander J, Knutsen HK. 2012. Dietary mercury exposure in a population with a wide range of fish consumption--self-capture of fish and regional differences are important determinants of mercury in blood. Sci Total Environ. 439:220-9.
Haug LS, Thomsen C, Brantsaeter AL, Kvalem HE, Haugen M, Becher G, Alexander J, Meltzer HM, Knutsen HK. 2010. Diet and particularly seafood are major sources of perfluorinated compounds in humans. Environ Int. 7, 772-8.
Knutsen HK, Kvalem HE, Thomsen C, Frøshaug M, Haugen M, Becher G, Alexander J, Meltzer HM. 2008. Dietary exposure to brominated flame retardants correlates with male blood levels in a selected group of Norwegians with a wide range of seafood consumption. Mol Nutr Food Res. 52:217-27