Helle Katrine Knutsen

Leder av faggruppen for forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester og medlem av hovedkomiteen. Dr.Philos.

Hovedkomiteen, Forurensninger, naturlige toksiner og medisinrester

Helle Katrine har doktorgrad i cellebiologi. Hennes nøkkelkompetanse innenfor VKMs fagområder er toksikologi, risikovurdering, miljøgifter og naturlige toksiner i mat, eksponeringsberegninger

Curriculum vitae

Stilling

Seniorforsker, Folkehelseinstituttet

Utdanning

1989 – 1995: PhD, cellebiologi/molekylærbiologi, Universitet i Oslo

1987 – 1989: Cand.scient., cellebiologi, Universitet i Oslo

Arbeidserfaring

1999 – dd: Seniorforsker, Folkehelseinstituttet

1996 – 1999: Postdoktor, institutt for medisinsk biokjemi, Universitetet i Oslo

1989 – 1995: PhD-student, institutt for medisinsk biokjemi, Universitetet i Oslo

Øvrig faglig bakgrunn

2018 – dd: Medlem av EFSAs panel for dietetiske produkter, ernæring og allergier, NDA

2015 – 2018: Leder av EFSA panel for forurensninger, CONTAM

2009 – 2018: Medlem av EFSAs panel for forurensninger, CONTAM

2005 – dd: Eurotox registrert toksikolog

Utvalgte publikasjoner

Caspersen IH, Kvalem HE, Haugen M, Brantsæter AL, Meltzer HM, Alexander J, Thomsen C, Frøshaug M, Bremnes NM, Broadwell SL, Granum B, Kogevinas M, Knutsen HK. 2016. Determinants of plasma PCB, brominated flame retardants, and organochlorine pesticides in pregnant women and 3 year old children in The Norwegian Mother and Child Cohort Study. Environ Res. 146:136-44.

Caspersen IH, Aase H, Biele G, Brantsæter AL, Haugen M, Kvalem HE, Skogan AH, Zeiner P, Alexander J, Meltzer HM, Knutsen HK. 2016. The influence of maternal dietary exposure to dioxins and PCBs during pregnancy on ADHD symptoms and cognitive functions in Norwegian preschool children. Environ Int.94:649-60

Jenssen MT, Brantsæter AL, Haugen M, Meltzer HM, Larssen T, Kvalem HE, Birgisdottir BE, Thomassen Y, Ellingsen D, Alexander J, Knutsen HK. 2012. Dietary mercury exposure in a population with a wide range of fish consumption--self-capture of fish and regional differences are important determinants of mercury in blood. Sci Total Environ. 439:220-9.

Haug LS, Thomsen C, Brantsaeter AL, Kvalem HE, Haugen M, Becher G, Alexander J, Meltzer HM, Knutsen HK. 2010. Diet and particularly seafood are major sources of perfluorinated compounds in humans. Environ Int. 7, 772-8.

Knutsen HK, Kvalem HE, Thomsen C, Frøshaug M, Haugen M, Becher G, Alexander J, Meltzer HM. 2008. Dietary exposure to brominated flame retardants correlates with male blood levels in a selected group of Norwegians with a wide range of seafood consumption. Mol Nutr Food Res. 52:217-27