Hovedbudskap:
Europakommisjonen har bedt European Food Safety Authority (EFSA) om å utføre en riskovurdering på dyrevelferdsaspekter knyttet til de metodene som benyttes ved avliving og flåing av sel og på basis av den vitenskapelige kunnskap som finnes å vurdere hvilke hensiktsmessige og egnede metoder for avliving av sel som i størst mulig grad kan redusere smerter, ubehag og lidelse.
VKM har, etter kontakt med EFSA, blitt bedt om å fremskaffe data om antall dyr som blir avlivet, hvilke metoder som benyttes, bomskudd og årsaken til disse samt tidsforløp mellom skyting, bevisstløshet (bedøving), blodtapping og flåing.
Det er også bedt om fremskaffing av data om hvor lang tid det tar før dyrene mister bevisstheten for godt, med beskrivelse av avlivingsmetoder og hvor lang tid blodtappingen tar.
Det skal videre vurderes hvorvidt sel lider under tradisjonell fangst.
Arbeidet i VKM ble utført av en ad hoc-gruppe nedsatt av faggruppe 8.
Kontakt
Vitenskapskomiteen for mat og miljø
Postboks 222 Skøyen
0213 Oslo
©2004-2023 VKM CC BY-ND 4.0 Lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.
Besøksadresse:
Sandakerveien 24 C (bygg D11) 0473 Oslo