
Tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Risikovurdering av nitrat og nitritt i mat
Bestilt: 12.06.2024
Rapportnr: VKM Bulletin 2025:18
Publisering: 03.06.2026
Hovedbudskap:
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) skal vurdere om eksponeringen for nitrat og nitritt kan utgjøre en helserisiko for grupper i den norske befolkningen.
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) skal beregne hvor mye nitrat og nitritt ulike grupper i befolkningen får i seg fra maten, og vurdere om dette utgjør en helserisiko. Dette er et todelt oppdrag fra Mattilsynet. VKM har i første omgang laget en oversikt over hvilke matvarer som inneholder disse stoffene, og hvor mye nitritt og nitrat som finnes i disse matvarene. Andre del av oppdraget er startet. Her skal VKM beregne hvor mye nitrat og nitritt ulike grupper i den norske befolkningen får i seg fra maten, og foreta en risikovurdering av dette.
Bakgrunn
Det finnes ingen oversikt over hvilke matvarer på det norske markedet som inneholder nitrat og nitritt og hvor mye de inneholder, og det er heller ikke kjent hvor mye nitrat og nitritt ulike befolkningsgrupper i Norge får i seg fra kosten.
Nitrat og nitritt kan forkomme naturlig i en matvare, og stoffene kan være tilsatt som konserveringsmiddel eller som planteekstrakt. Konserveringsmidlene E 249, E 250, E 251 og E 252 brukes for å bremse vekst av bakterier, og øker dermed matens holdbarhet. Nitrat og nitritt knyttes både til både positive og negative helseeffekter.
Les mer om del 1 av oppdraget her: Laget oversikt over matvarer med nitrat og nitritt - Vitenskapskomiteen for mat og miljø
Prosjektgruppen
Fra faggruppen:
- Trine Husøy, (faglig leder)
- Monica Andreassen
- Ellen Bruzell
- Monica Carlsen
- Eva Marie-Louise Denison
- Tove Devold
- Berit Granum
- Camilla Svendsen,
Eksterne eksperter:
- Annette Bernhard, Havforskningsinstituttet
- Marcin Wlodzimierz Wojewodzic, Folkehelseinstituttet
- Maria Kalyva, Folkehelseinstituttet
Fra VKMs sekretariat
- Inger Therese Laugsand Lillegaard, seniorrådgiver
- Gro Mathisen, prosjektleder
Arbeidet skal godkjennes av VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk. Del 1, som omfatter kartleggingen av matvarer som inneholder nitrat og nitritt, ble publisert 11. desember 2024. Del 2 av oppdraget skal publiseres 3. juni 2026.