Hovedbudskap:
VKM skal kartlegge risikoen for introduksjon og spredning av storfetuberkulose i Norge.
Bakgrunnen for oppdraget er at storfetuberkulose (bovin tuberkulose) ble påvist i Norge i 2022, etter tiår uten sykdommen. Smittekilde er fortsatt ukjent.
Oppdrag
Mattilsynet ber VKM om å vurdere risiko for introduksjon av Mycobacterium bovis til Norge, og risiko for spredning og etablering av storfetuberkulose i norsk dyrehold og i vill fauna. I tillegg skal VKM vurdere risikoen for smitte til mennesker.
VKM skal også beskrive eventuelle risikoreduserende tiltak og diagnostiske muligheter for påvisning av smitte.
Bakgrunn
Storfetuberkulose er en kategori B-sykdom i EU, og det er derfor krav om obligatorisk utryddelse i henhold til Animal Health Law. Det er stor variasjon i forekomst av sykdommen i europeiske land. Norge har offisiell fristatus basert på lang historisk frihet. Norge overvåker forekomst av storfetuberkulose gjennom meldeplikt og kjøttkontroll, i tillegg er det helseovervåkingskrav ved import og innførsel, samt testing på avlsstasjoner.
Storfetuberkulose forekommer hos en rekke arter, og smitte fra mennesker til dyr er beskrevet. Mykobakterier overlever lenge i miljøet og vokser sent. Inkubasjonstiden (tid fra smitte til symptomer på sykdom) varierer, og det kan ta kort tid eller måneder og år før dyret viser tegn på sykdom. Diagnostikk av storfetuberkulose hos levende dyr kan være vanskelig og ta lang tid. Forekomst av smitte kan derfor være utfordrende både å påvise og bekjempe.
Prosjektgruppa i VKM består av:
- Eystein Skjerve, faggruppe for hygiene og smittestoffer (faglig leder)
- Erik Bø-Granquist, faggruppe for dyrehelse og dyrevelferd
- Tone Bjordal Johansen, ekstern ekspert, Folkehelseinstituttet
- Truls Nesbakken, faggruppe for hygiene og smittestoffer
- Ingrid Olsen, ekstern ekspert, Oslo Universitetssykehus
- Amin Sayyari, faggruppe for dyrehelse og dyrevelferd
- Morten Tryland, faggruppe for hygiene og smittestoffer
- Kristin Opdal Seljetun, VKMs sekretariat (prosjektleder)
Risikovurderingen skal godkjennes av faggruppen for dyrehelse og dyrevelferd, og skal etter planen publiseres 28. februar 2025.
Kontakt
Andre populære artikler