Tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk

Konsistensmidler - oppdatering av kartlegging av forskning om effekter på fordøyelseskanalen

Bestilt:

Rapportnr:

Publisering: 11.03.2025

Hovedbudskap:

VKM skal oppdatere kartleggingen av forskning hvor tilsetningsstoffers effekter på fordøyelseskanalen er studert. Vi skal se på karragenan (E 407), bearbeidet Eucheuma-tang (E 407a), natriumkarboksymetylcellulose (E 466), natriumalginat (E 401), agar (E 406), guarkjernemel (E 412), xantangummi (E 415) og gellangummi (E 418).

Oppdateringen gjøres på oppdrag fra Mattilsynet.

Tilsetningsstoffene vi skal kartlegge forskningen av, brukes som konsistensmidler, og inkluderer emulgatorer, fortykningsmidler og stabilisatorer. Emulgatorer brukes for å blande vann og fettstoffer, for eksempel i majones, fortykningsmidler brukes for å gjøre maten mer tyktflytende, og stabilisatorer kan brukes for å hindre utfelling (bunnfall) av stoffer, som for eksempel kakao i kakaomelk.

Bakgrunn

I 2023 gjennomførte Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) en kartlegging av forskning på hvordan åtte konsistensmidler virker på fordøyelseskanalen. I denne kartleggingen var ett av funnene at det var mangelfull informasjon om det aktuelle stoffet i mer enn 200 av de vurderte studiene.

Oppdrag

Mattilsynet ber VKM om å:

  • Innhente informasjon om stoffene i de studiene som ble ekskludert på grunn av manglende informasjon om stoffet
  • Oppdatere litteratursøket for å se om det er publisert relevante studier i etterkant av gjennomføringen av litteratursøket som ble gjort i forbindelse med kartleggingen fra 2023
  • Oppdatere kartleggingen fra 2023 med data fra nye inkluderte studier.

Prosjektgruppen består av medlemmer fra VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk samt prosjektleder fra VKMs sekretariat

Arbeidet skal godkjennes av VKMs faggruppe for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk. Rapporten publiseres 11. mars 2025.

Kontakt

Gro Mathisen

Prosjektleder. Dr.Scient.

T: 99 59 37 80
Send e-post

Andre populære artikler