
Tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk
Konsistensmidler og tarm: en oppdatering
Bestilt: 12.06.2024
Rapportnr: VKM Report 2025:03
Publisert: 11.03.2025
I en oppdatert kartlegging fant VKM at få kvalifiserte studier har undersøkt effekten av godkjente konsistensmidler på mage-tarmkanalen. Dokumentasjonen var ikke egnet til å vurdere langtidsvirkninger hos mennesker.
Studiene var beheftet med en stor grad av systematiske feil som kan føre til misvisende resultater og konklusjoner. Ingen av de inkluderte studiene var egnet til å vurdere langtidsvirkninger hos mennesker.
Konsistensmidler
Konsistensmidler er tilsetningsstoffer som brukes i mat for å forbedre og bevare konsistensen. Emulgatorer brukes for å blande vann og fettstoffer, fortykningsmidler brukes for å gjøre maten mer tyktflytende, og stabilisatorer kan brukes for å hindre utfelling av stoffer. Stoffer som ikke oppfyller kriteriene i EU-regelverket for tilsetningsstoffer, som også følges i Norge, kan ha andre biologiske egenskaper enn de godkjente tilsetningsstoffene. Studier av konsistensmidler som ikke beskrev stoffene slik at detvar entydig at de tilfredsstiller kriteriene, kunne derfor ikke inkluderes i oversikten.
Konsistensmidlene som ble inkludert i kartleggingen var karragenan (E 407), bearbeidet Eucheuma-tang (E 407a), natriumkarboksymetylcellulose (E 466), natriumalginat (E 401), agar (E 406), guarkjernemel (E 412), xantangummi (E 415) og gellangummi (E 418). Disse konsistensmidlene, som er uttrykt med E-nummer, er godkjent som tilsetningsstoffer i mat i EU og Norge.
Få nye studier ble inkludert i den oppdaterte kartleggingen
I 2023 kartla VKM forskningen på hvilke typer effekter som hadde blitt studert i mage-tarmkanalen hos dyr, mennesker eller i organmodeller etter eksponering for de overnevnte åtte konsistensmidlene. VKM fant at det var mangelfull informasjon om stoffene i 214 studier. Dermed kunne vi ikke vurdere om de rapporterte effektene i disse studiene skyldtes godkjente konsistensmidler eller lignende stoffer med andre egenskaper.
- I arbeidet med denne oppdaterte kartleggingen kontaktet vi forfatterne av studiene for å få tak i den manglende informasjonen, sier Trine Husøy, som er faglig ansvarlig for den nye rapporten.
- Det resulterte i at seks av studiene som ble ekskludert i den første kartleggingen kunne inkluderes. Vi fikk også bekreftet at det i noen studier var brukt stoffer som det ikke er tillatt å bruke som konsistensmidler i EU og Norge. I tillegg foretok vi et nytt litteratursøk for å se om det hadde blitt publisert relevante studier i etterkant av det søket som ble gjort i forbindelse med den opprinnelige kartleggingen, men ingen studier fra det nye søket ble inkludert, sier Husøy.

Totalt identifiserte VKM 21 studier av de ovennevnte konsistensmidlene, fem på mennesker og 16 på dyr. Studiene på mennesker undersøkte kun akutt inntak av konsistensmidlene, med varighet fra én dag til én uke.
- Vi vurderte risiko for systematiske skjevheter i studiene. Det vil si om ulike faktorer i gjennomføringen av studiene kunne føre til misledende resultater og konklusjoner, sier Husøy.
– Risikoen for systematiske skjevheter ble vurdert som høy i studiene på mennesker og som høy eller moderat i dyrestudiene.
Konklusjon
Det er få inkluderte studier som har undersøkt effekter av agar (E 406), natriumalginat (E 401), karragenan (E 407), bearbeidet Eucheuma-tang (E 407a), natriumkarboksymetylcellulose (E 466), guarkjernemel (E 412) og xantangummi (E 415) på fordøyelseskanalen. I de fleste inkluderte studiene var det høy risiko for systematiske feil i resultatene eller funnene. Ingen av studiene var egnet til å vurdere langtidseksponering hos mennesker. Dermed vil evidensgrunnlaget være svakt for å vurdere risiko for eventuelle negative effekter på mage-tarmkanalen hos mennesker. Konklusjonen i denne oppdaterte kartleggingen, med tillegg av seks studier, forblir den samme som i forrige kartlegging (VKM, 2023).
Kontakt
Leder av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk og medlem av hovedkomiteen. Dr.Scient.
M: 97 64 44 59
Andre populære artikler