Looking for English content? Try our English language search

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

Har vurdert beriking av mat med vitaminer og mineraler

Bestilt: 27.03.2025

Rapportnr: VKM Bulletin 2025:13

Publisert: 23.04.2025

Hovedbudskap:

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har beregnet inntak av ulike vitaminer og mineraler og vurdert hvilke mengder som kan tilsettes mat og drikke uten at øvre tolerable inntaksnivåer overskrides.

VKM har beregnet inntak av vitaminer og mineraler, og sammenlignet dem med øvre tolerable nivåer (UL) i en modell for vurdering av berikning av mat og drikke. Berikning betyr å tilsette vitaminer og mineraler. Beregningene dekker alle aldersgrupper.

Modellen er oppdatert med beregninger fra en ny kostholdsundersøkelse for voksne, og med nye øvre tolerable inntaksnivåer fra EFSA for flere av vitaminene og mineralene. Noen av dataene som er lagt inn i modellen, er hentet fra danske kostholdsundersøkelser, siden det ikke finnes norske data.

For de fleste næringsstoffene er det mengden som kan tilsettes for 1- og 2-åringene som regulerer tilsetningen.

Modellen ble laget i 2006, og er senere oppdatert i 2009, 2013 og 2021. Modellen omfatter ikke risiko for lavt inntak av næringsstoffer.

Arbeidet er gjort for Mattilsynet, som skal bruke resultatene fra modellen som en del av grunnlaget i vurdering av søknader om berikning av mat.

Del denne side

Kontakt

liten portrettbilde av Bente Mangschou

Bente Mangschou

Prosjektleder. Klinisk ernæringsfysiolog

T: 98-83-10-12
Send e-post

Andre populære artikler