Risikovurderinger og andre publikasjonerkeyboard_arrow_down

Om EFSAkeyboard_arrow_down

Om VKMkeyboard_arrow_down

Hovedkomiteen og faggruppenekeyboard_arrow_down

Ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

L-valin i kosttilskudd

Rapportnr: 2016: 33

Bestilt: 05.05.2015

Publisert: 27.06.2016

Last ned hele rapporten arrow_downward

Hovedbudskap:

Det foreligger ikke relevante studier med L-valin i mennesker som dokumenterer skadelige effekter og ved hvilket dosenivå de evt. inntrer. På grunn av ulik metabolisme hos mennesker og dyr kan ikke dyrestudier komme til anvendelse i risikovurdering av disse aminosyrene.

På grunn av mangel på studier som undersøker skadelige effekter av disse aminosyrene har det ikke vært mulig for VKM å gi noen konklusjon om de spesifiserte dosene L-valin i kosttilskudd er skadelige.

L-valin er en aminosyre som er ingrediens i kosttilskudd som selges i Norge. L-valin er en essensiell aminosyre. Leucin, isoleucin og valin er kjent som Branched Chain Amino Acids (BCAAs) eller forgrenede aminosyrer. Forgrenede aminosyrer er en del av alle kjente proteinholdige matvarer som meieriprodukter, kjøtt, egg, nøtter, korn, frø, avokado, og spiselige sjøplanter.

Om oppdraget

Oppdraget fra Mattilsynet var å risikovurdere følgende doser L-valin i kosttilskudd: 1500, 1750, 2000, 2250 og 2500 mg/day.



L-valin i kosttilskudd

Aldersgrupper

Doser

1500, 1750, 2000, 2250 og 2500 mg/dag

Barn (10-<14 år)

Ikke tilstrekkelig data til å konkludere

Ungdom (14-<18 år)

Voksne (≥18 år)

 

Kontakt

Bente Mangschou

Prosjektleder. Klinisk ernæringsfysiolog

T: 21 62 28 07
Send e-post

Vitenskapskomiteen for mat og miljø

T: 21 62 28 00
@: vkm@vkm.no

 

Postboks 222 Skøyen
0213 Oslo

Organisasjonsnummer:
983 744 516


Nettredaktør: Tanya Kristiansen
Ansvarlig redaktør: Ingrid M. Høie