Tomater årsak til langvarig salmonellautbrudd
Tomater er årsaken til et pågående utbrudd av salmonella. Utbruddet pågår i en rekke europeiske land, og det er også meldt om tilfeller i Norge.
Fra 1. januar 2023 til 5. november 2024 er bekreftet totalt 232 tilfeller av S. Strathcona ST2559 i 16 EU/EØS-land, inkludert Norge (2), Danmark (9) og Sverige (6).
Flere nasjonale epidemiologiske undersøkelser har identifisert tomater som kilde, og analyser tyder på at utbruddsstammen har en felles opprinnelse.
De epidemiologiske og mikrobiologiske-, samt sporbarhetsundersøkelsene, i et østerrikske utbrudd (2023) og et italienske utbrudd (2024), bekreftet at små tomater fra Sicilia-regionen i Italia var smittekilden. Den samme konklusjonen ble bekreftet for et historisk S. Strathcona ST2559-utbrudd i Danmark i 2011.
Dette er konklusjonen i en utbruddsvurdering fra EFSA, den europeiske næringsmiddelmyndigheten.
Man bør fortsette undersøkelsene for å bekrefte om tomater fra Sicilia var smittekilden i alle land som har rapportert tilfeller, da andre matvarer også kan være involvert i overføringen. Man bør også undersøke miljøets rolle i kontamineringen, siden utbruddsstammen også ble identifisert i et husdyr i regionen. Undersøkelser for å identifisere inngangspunktet for S. Strathcona – inkludert irrigasjonsvann – bør også gjennomføres for å hindre nye utbrudd, skriver EFSA.
Les hele rapporten her: Prolonged multi-country outbreak of Salmonella Strathcona ST2559 linked to consumption of tomatoes in the EU/EEA and the UK | EFSA