Økt tålegrense for sakkarin (E 954)

I en ny vurdering fra den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet (EFSA) er tålegrensen for sakkarin økt fra 5 til 9 mg per kg kroppsvekt per dag.

Tålegrensen betyr at et daglig inntak i løpet av livet er trygt.

Sakkarin (E 954) er et kjemisk fremstilt søtstoff som er godkjent for bruk i mat, det gir søt smak uten å tilføre kalorier. Hva som er tillatt bruk av sakkarin er fastlagt i EU regelverket, og dette lovverket gjelder også i Norge.

Den nye vurderingen av sakkarin er gjort på grunnlag av både humane studier og dyrestudier. Den nye tålegrensen på 9 mg/kg kroppsvekt per dag erstatter tålegrensen på 5 mg per kg per dag som ble fastsatt av EU sin vitenskapskomite for mat (SCF) i 1995. Tålegrensen som ble fastsatt i 1995 var basert på en økt forekomst av blæresvulster i rottestudier etter inntak av sakkarin sammenlignet med kontroll. Det er nå enighet om at disse svulstene er spesifikke for hannrotter, og dermed ikke relevante for mennesker.

EFSA har beregnet hvor mye sakkarin ulike grupper i befolkningen får i seg, og fant at mengden er lavere enn tålegrensen. Dette gjaldt også de høyeste estimatene for kronisk inntak av sakkariner. Det ble derfor konkludert med at dagens inntak av sakkarin ikke utgjør noen risiko for negative helseeffekter.

To medlemmer i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har deltatt i arbeidet med vurderingen: Monica Andreassen har, som medlem av EFSAs panel for mattilsetningsstoffer og smakstilsetninger, bidratt til godkjenningen av evalueringen, mens Ellen Bruzell har vært med på å utarbeide evalueringen i arbeidsgruppen for søtstoffer. Les hele saken (på engelsk) her: Saccharin: safety threshold increased | EFSA

logoer og bilde av veterinær og lam