Hopp til innhold Hopp til søk

Faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi

    
Tilsetning av plantesteroler til margarin, melkedrikk og yoghurt
Tilsetning av plantesteroler til margarin, melkedrikk og yoghurt
Foto: iStockphoto

Mattilsynet ba i 2004 VKM å foreta en vurdering av Becel pro.activ lettmargarin, Becel pro.activ melkedrikk og Becel pro.activ yoghurt fra Unilever Bestfoods AS tilsatt fytosteroler. Alle produktene er godkjent som ny mat i EU og har vært vurdert av Scientific Committee on Food (SCF) i EU. Faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi i VKM støtter SCFs helserisikovurderinger av tilsetning av fytosteroler i matvarer/drikker.

Faggruppen støtter videre SCFs tidligere vurderinger om at det totale inntaket av fytosteroler/stanoler ikke bør overstige 3 g/dag.

Estimerte beregninger fra NORKOST viser at det vil kunne medføre et høyere inntak enn 3 g/dag for gjennomsnittet dersom all lettmargarin, skummet melk/lettmelk og yoghurt var tilsatt angjeldende mengde fytosteroler.

For 95 persentilen vil angjeldende tilsetning kunne medføre et høyere inntak enn 3 g/dag bare ved lettmargarin alene.

Worst case-estimat viser et mulig inntak på opptil 8 g/dag for 95 persentilen av brukere av lettmargarin, skummet melk/lettmelk og yoghurt samlet dersom alle produkter var tilsatt angjeldende mengde fytosteroler.

Et økende antall ulike produkter med tilsetning av fytosteroler gir økt risiko for et inntak som overstiger 3 g/dag.

Publisert 28.04.2005

Vurderingen ble publisert: 28.04.2005

Kontaktinformasjon

Bente Mangschou
Koordinator for VKMs faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi
Tlf. 21 62 28 07
bente.mangschou@vkm.no